csütörtök 28 máj. 2020
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
 • default style
 • blue style
 • green style
 • red style
 • orange style
Share to Facebook Share to Twitter Share to Linkedin Share to Myspace Share to Delicious Share to Google 
AKCIÓS AIRSOFT JÁTÉK 8 FŐTŐL: 7.000,- Ft / fő

AKCIÓS AIRSOFT JÁTÉK 8 FŐTŐL: 7.000,- Ft / fő

Az ár tartalmaz: 2000 db lövedéket, airsoft fegyvert, védőmaszkot, a ruha bérlés további 1000,- Ft! Az akció érvényes 2016. június 1-ig!...

AIRSOFT CSAPATÉPÍTŐ

AIRSOFT CSAPATÉPÍTŐ

Szervezz baráti társaságból csapatot és jelentkezzetek be játszani hozzánk!...

VASÁRNAPI NYÍLTNAPOK

VASÁRNAPI NYÍLTNAPOK

Minden vasárnap szeretettel várjuk az airsoftos játékosokat! Kérjük jelentkezzetek be telefonon, ha felszerelés igényetek van!...

Nyomtatás

Néhány jó tanács kezdő PMR-ezőknek

Írta: Starosta József Mihály. Kategória: Cikkek

 

Mi az a PMR?

Feltehetjük a kérdést: mi is az a PMR rádió? A rövidítés egy angol kifejezést takar: "Personal Mobile Radio" vagy más használatban „Private Mobile Radio” azaz magyar fordításban hordozható személyi rádió. Biztosan találkoztál már ezekkel a berendezésekkel, csak nem biztos, hogy ezen a néven ismered őket: köznyelvben szokás őket CB-nek, Walky-Talky-nak stb. hívni, de mi inkább megmaradunk a szép magyar „rádió” kifejezés mellett.

A PMR rádió egy ingyenesen használható, bárki által szabadon üzemeltethető kapcsolattartási eszköz, amely 446.000 – 446.100 MHz közötti tartományban üzemel 8 csatornán és maximum 500mW-os teljesítménnyel (500mW felett, vagy a gyárihoz képest módosított készülékkel már engedélyköteles a használatuk). PMR rádiókból 3 különböző fajtát különböztetünk meg: szabvány PMR rádiók (3-10e HUF), amatőr rádiók (10-30e HUF), és ipari rádiók (sok-sok HUF). Airsoftban az első kettőt szokás használni kedvező áruk és könnyű kezelhetőségük miatt (arról nem is beszélve hogy az ipari használatú rádiókra komoly engedély kell).

Fajták:

Mint már említettem: az előbbi 3 fajta közül engedély nélkül csak a szabvány kis teljesítményű PMR-ek használhatóak, ezért ezek a legelterjedtebbek az itthoni airsoft-os használatban. Általánosságban jellemző ezekre a készülékekre, hogy tudják a szabvány 8 csatornát és - komolyságtól függően - 38 alcsatornával (vagy helyesebben szelektív zajzárral, angol rövidítése a CTCSS) is rendelkezhetnek.

Általában egy tingli-tangli „összeszaladós” játék alkalmával elégséges a 8 csatorna, de rajszintű mozgást és bonyolultabb feladatok végrehajtását követelő nagyobb játékokon kap nagyobb szerepet a 38 CTCSS csatorna használata: egyrészt több csatorna osztható ki, amin a rajok kommunikálhatnak egymással és a parancsnoksággal; másrészt pedig privátabb kommunikációt eredményezhet, és megnehezíti az ellenséges csapat általi lehallgatást (amennyiben ez engedélyezett az adott játékon).

A készülékek hatótávolsága:

A PMR-ezés iránt érdeklődő, általában kezdő rádiósok, könnyen hajlanak arra, hogy a készülékdobozokra nyomtatott "up to 5 km" reklámszövegnek csupán a második részét vegyék komolyan számításba, mert leginkább az felelne meg a túlzottan nagy követelményeket támasztó elvárásaiknak. A legtöbb hatótávolság probléma általában ebből fakad.

A kézi, hordozható adó-vevő készülékeknél nagyon nehezen definiálható az elérhető hatótávolság. Azt ugyanis a mindenkori felhasználási körülmények, a terepviszonyok (a környezet beépítettségének foka, a tereptárgyak milyensége, épületen belüli vagy azon kívüli használat stb.) határozzák meg.

Egy dologban biztosak lehetünk: a hatótávolság a tapasztalatok szerint nem függ a készülékek típusától!

Ez a "PMR-szabvány" által rögzített adóteljesítményekkel, (0,5 W) a fixen beépített, hasonló kivitelű és méretű antennákkal, valamint a vevőkészülékek gyakorlatilag egyforma vételi készségével (érzékenységével) magyarázható. Tehát, ha egy próbára kölcsön kapott bármilyen típusú PMR adó-vevő párral az adott körülmények között nem tudunk rádiókapcsolatot létesíteni, akkor az semmilyen más típusú PMR-rel sem fog menni! Kritikus esetekben és főleg nagyobb összegű készülékvásárlások előtt mindenképpen célszerű egy ilyen rádiós próbát tenni!

A személyes tapasztalatokkal, illetve más forrásokból szerzett adatok összevetése alapján a PMR adó-vevő készülékekkel elérhető, a használati környezetre jellemző maximális hatótávolságok a következők lehetnek (tájékoztató adatok, 0,5 W ERP-re):

 • épületen belül: 200 m, illetve 15 emelet;
 • vasbeton épületek között: 0,2...0,5 km, ha nem látják egymást a rádiók;
 • városban, ill. autók között: 0,6...1,5 km;
 • külvárosi környezetben: 1,5...2,5 km;
 • nyílt terepen, sík vidéken: 2,5...5 km.


Vegyük figyelembe, hogy egy adott jellegű környezetre a fentebb megadott maximális hatótávolság-adatokban is kétszeres eltérések szerepelnek! Érthető ez a "túlbiztosított óvatosság", mert ha jobban belegondolunk, csak az ötödik kategória megfogalmazása (nyílt terepen, sík vidéken) adhat bármely esetre is viszonylagosan hasonló rádiózási feltételeket.

A készülékek ára:

Ez a PMR-beszerzést megelőző legfontosabb mérlegelési szempont. Melyik mennyibe kerül és miért annyiba? Mi indokolja az akár háromszoros árkülönbséget a legdrágább és a legolcsóbb típusok között?

A különböző rádiótípusoknak mind teljesíteniük kell a "PMR-szabványt", tehát a legfontosabb adás és vételi jellemzőik – az adóteljesítmény, a vevő érzékenysége, a csatornák száma – között nagy különbségek nem lehetnek, illetve nincsenek. A készülékárak nagy szórását alapvetően a márkanevek – tapasztalataink szerint – inkább vélt, mint valós nimbusza, illetve az egyes rádiók különféle egyéb szolgáltatásainak és "csingilingijeinek" száma indokolja. A jobbféle készülékhirdetések legalább egy-egy szóban közlik a rádiók különféle szolgáltatásait, ezért érdemes áttekintenünk azokat:

A CTCSS és a DCS szolgáltatás lehetősége megbecsülendő dolog, vagyis az, hogy a 8 PMR-csatorna mindegyikén még rendre további 38 (CTCSS), ill. 83 (DCS) szelektív hívó kóddal mintegy alcsatornákat képezhetünk, az vita nélkül megéri az árát! De erre sincs mindenhol szükség! Például kis PMR-készülékszám sűrűségű helyeken egyáltalán nem hiányzik a CTCSS. (Persze, a ma kis készülékszámú hely holnap utánra már más képet is mutathat...)

A rádiók VOX-szolgáltatása is értéknövelő tényező. Ez biztosítja a hangvezérelt adásindítást, vagyis azt, hogy adáskor nem kell kézzel nyomnunk a rádió PTT- (adás-vétel váltó) gombját. Tehát, mind a két kezünk mindig szabadon maradhat! A VOX-üzem baby-sitter szolgáltatásra is kiváló: a babaszobában felsíró gyermek hangja indíthatja az adást.

A különböző "csingilingik" léte vagy nem léte már nagyobb kritikával mérlegelendő a készülékárak szempontjából. Az adásunk végét jelző, ún. adásvéghang (Roger Beep) szolgáltatás sokakat nem hoz tűzbe-lázba. Mások viszont kedvelik, mert nem kell mindig a "vétel" szócskát bemondaniuk. Ha az adásvéghang elhangzik, abból tudhatjuk, hogy a partnerünk abbahagyta az adását és vételre állt.

A billentyűzár szolgáltatás viszont egyértelműen mindenki számára hasznos dolog, mert egyetlen akaratlan, nem kívánt billentyűlenyomással fontos rádiókapcsolatokat tehetünk tönkre rövidebb hosszabb időre. Ha a billentyűzárat aktivizáljuk, akkor csak az adás-vétel váltó nyomógomb, a PTT marad használható, az összes többi működésképtelenné válik.

A rádiók tápellátása szinte biztosan akkumulátorokról történik majd. Az akkumulátortöltés módja sokféle lehet. Előnyösebb vételnek mondhatók azon rádiótípusok, amelyeket többféle töltési módra is kialakítottak, és ami általában lényeges: a töltéshez lehetőleg ne kelljen a készülékből kivenni az akkumulátorokat! A legtöbb PMR-hez csatlakoztatható az ún. falidugaszos akkutöltõ (mobiltelefon-szerű megoldás).

Az ún. asztali készüléktartóban való töltésnél egy fészkes kialakítású szerkezetbe kell beleállítanunk a rádiót, és ekkor nem kell töltőcsatlakozó ki-be dugaszolásával bíbelődnünk. Ez igen kényelmes, az árát jól megszolgáló megoldás. "Érdekes módon" a nagyon drága rádiótípusokhoz nagyon drága töltők tartoznak...

A PMR-ek fogyasztása:

A PMR adó-vevő készülékek egyik, sajnálatos, jellegzetessége az, hogy csak elemekről vagy akkumulátorokról üzemeltethetők. A PMR-eknél nincs lehetőségünk külső tápfeszültségről, tápegységről való rádiózásra! Az egyes rádiókon található CHG elnevezésű csatlakozóaljzat nem külső tápfeszültség bevezetésére szolgál, az az akkumulátorok töltésére való.

A kezdő PMR-használók gyakran és jogosan teszik fel a kérdést: "Meddig használható egy új elemkészlettel, illetve frissen feltöltött akkukkal a rádió?" A válasz megadása nem is olyan egyszerű. 

A PMR adó-vevő készülékeknek, mint ahogyan a nevük is mutatja, két jellemző üzemállapotuk van: az adás és a vétel. Tápáramfelvételük ezen két esetben jelentős eltérést mutat. Az adáskori áramfelvétel, ami az alkalmazott frekvenciamoduláció (FM) miatt állandó értékűnek tekinthető, akár tízszer akkora is lehet, mint a vételüzem esetében. A vételkor mutatott áramfelvétel viszont korántsem mondható állandó értékűnek, az attól függően változik, hogy milyen hangosan szól a rádió.

Vételkor, az ún. nyugalomban fogyaszt legkevesebbet a rádió. Nyugalmi állapoton azt értjük, hogy a bekapcsolt PMR nem vesz adást, mert csend van, senki sem rádiózik a csatornában.

Ekkor a kezdeti, kb. 30 mA-es áramfelvétel 8 másodperc múlva a felére, kb. 15 mA-re csökken, mert kialakul az ún. vételi takaréküzem. (Ilyenkor egy áramkör kb. fél másodpercre ki-, fél másodpercre bekapcsolja a rádiót. Ha adás jelentkezik a csatornán, akkor azonnal visszaváltja a készüléket folyamatos vételi üzemre.) Rádiózás közben vételi áramfelvételünk maximális értéke (beszédcsúcsokban) kb. 90...95 mA-ig növekedhet, ha maximális hangerőt állítottunk be a készüléken. Belátható, hogyha fejbeszélő készletet használunk vagy, ha anélkül, de csendes környezetben (kis vételi hangerővel) rádiózunk, akkor kisebb lesz a PMR átlagos vételi áramfelvétele, fogyasztása.

A vételkori áramfelvételben nem mutatkozik jelentősebb különbség, ha az 1,5 V-os kapocsfeszültségű alkáli elemekről (3·1,5=4,5 V), illetve az 1,2 V-ot szolgáltató NiMH vagy NiCd akkukról (3·1,2=3,6 V) működtetjük a rádiót.

Adáskor már jobban észrevehető az elemes/akkumulátoros (4,5 V/3,6 V) táplálás okozta áramfelvételi eltérés. A magas üzemi frekvencia (446 MHz) miatt meglehetősen szerény hatásfokkal dolgoznak a PMR-ek adóvégerősítői. Emiatt kb. 320 mA/280 mA-es áramfelvételekkel számolhatunk az elemes/akkus táplálásnál. Belátható, hogy a PMR-ek nagy fogyasztású időszakaszait az adásüzemek jelentik, az elemek/akkumulátorok élettartamát tekintve az adási periódusok időtartama a meghatározó!

Az elemek/akkumulátorok élettartama:

Az alkáli elemek nagy "erőfölénye", ellenére hosszabb távon történő intenzív rádióhasználat esetén – a beszerzési árakat figyelembe véve – mindenképpen a NiMH (nikkel-metálhidrid) akkumulátoros rádiótáplálás mellett célszerű döntenünk!

A "biztosítókötéllel biztosított biztosítókötél" elve alapján a legtöbb gyakorlott PMR-alkalmazó egy komplett elem/akku tartalékkészlettel kezd a civilizációtól távoli vidékeken megejtendő, valóban fontos, ezért nagy megbízhatóságot követelő készülékhasználatába. Sokak által alkalmazott és ezért jó szívvel javasolható megoldás az, amikor Ni–MH akkumulátorokra alapozzuk rádióink tápellátását, de biztonsági tartalékként mindig kéznél, tartunk egy készlet alkálielemet!

Akkumulátortöltés:

A legtöbb PMR-készülék 3 db AA-, ceruza-, (mignon-, UM3 vagy R6 néven is ismert) méretű tápcellával üzemeltethető. A tápcellák, esetünkben most az akkumulátorok, a rádiókban sorba vannak kapcsolva, tehát, ha azok közül bármelyik is kimerül, akkor az a készülékhasználat végét jelenti.

A PMR-készülékek típusa (és ára) válogatja, hogy melyiket miféle akkumulátortöltési módra készítették fel.

A legegyszerűbb, "mezei" akkumulátortöltési eljárás mindegyik PMR-nél alkalmazható. Ez a vedd ki, töltsd fel, tedd vissza" módszer, az ún. "külső akkutöltés", amit sokan használnak, leginkább azért, mert van korábbról valamiféle akkutöltőjük és akkujuk.

A "külső akkutöltés" nem is olyan könnyen kivitelezhető! Nehezen szerezhetők be a 3 db cellát (vagy annak többszöröseit), ill. a NiCd és a NiMH akkukat is ellátni képes ún. univerzális töltők. A legtöbb falidugaszos vagy asztali kivitelű, normál vagy ún. gyors akkutöltő ugyanis csak 2, ill. 4 db AA-cella kezelésére képes. Ezekben két-két akkumulátor sorosan kapcsolódik, és ha egyet nem helyezünk be, akkor annak a párja nem kap töltést. Persze el lehet boldogulni a 2/4 cellás töltőkkel is, ha 3 töltővel 4 rádióhoz való 12 db akkut kell kezelnünk.

Az ún. "belső akkutöltésnél" a cellák bennmaradnak a rádiókban. A legtöbb PMR erre az eljárásra van felkészítve. Két megoldás terjedt el, és az "okosabb" – helyesebben a felhasználóbarát – PMR-típusoknál mind a kettőre alkalmasak a készülékek.

A fali akkutöltő-adapteres töltés a mobiltelefonoknál megszokott stílusú eljárást jelent. A két-három gyufásdoboz térfogatú 230 V-os hálózati falidugaszos adapterek egy kb. 1,5 m-es vezetékkel csatlakoztathatók a PMR-ek CHG (Charge, töltés) feliratú dugaljába. Utóbbiak kiképzése sokféle lehet. (Koncentrikus hengeres DC-dugó, 2,6 mm-es sztereó jackdugó stb.)

Figyelem, a töltőáramok mindig kikapcsolt készülékek esetén értendők! A különféle akkukhoz szükséges töltési időtartamokat a tápcellák tárolókapacitásától függően kell megállapítani.

Motorola moduláció:

A Motorola cég egyes régebbi és újabb típusú PMR-készülékeiben (TA200, TA288, T6222, XTL446) egy speciális, más rádiókban nem fellelhető hangjel-feldolgozó eljárást alkalmaznak. Ez végeredményül azt okozza, hogy a Motorola PMR adó-vevők, úgymond, csak egymás között szeretnek beszélgetni. Ha azokat más gyártók készülékeivel együtt használjuk, akkor (kölcsönösen) halknak, illetve torz hangszínezetűnek tűnnek a rádiók. A cég jövőbeli elképzeléseit nem ismervén, általában elmondható: csak óvatosan a Motorolával!

Más típusokkal tervezett közös használat esetén előbb mindig következzék egy próba!

PMR csatornák (csatornatávolság 12,5 kHz)

Csatorna-
szám

Frekvencia
[MHz]

1

446,00625

2

446,01875

3

446,03125

4

446,04375

5

446,05625

6

446,06875

7

446,08125

8

446,09375

CTCSS alcsatorna-frekvenciák

Szám

Frekvencia [Hz]

Szám

Frekvencia [Hz]

Szám

Frekvencia [Hz]

1

67,0

14

107,2

27

167,9

2

71,9

15

110,9

28

173,8

3

74,4

16

114,8

29

179,9

4

77,0

17

118,8

30

186,2

5

79,7

18

123,0

31

192,8

6

82,5

19

127,3

32

203,5

7

85,4

20

131,8

33

210,7

8

88,5

21

136,5

34

218,1

9

91,5

22

141,3

35

225,7

10

94,8

23

146,2

36

233,6

11

97,4

24

151,4

37

241,8

12

100,0

25

156,7

38

250,3

13

103,5

26

162,2

   

Játékok:

2017. December 10. - Vasárnap

Vasárnapi airsoft party - airsofthungary.hu

VASÁRNAPI AIRSOFT
09:00: Gyülekező
09:45: Kronózás
10:00: Kezdés

2017. December 17. - Vasárnap

Vasárnapi airsoft party - airsofthungary.hu

VASÁRNAPI AIRSOFT
09:00: Gyülekező
09:45: Kronózás
10:00: Kezdés

2017. December 24. - Vasárnap

Vasárnapi airsoft party - airsofthungary.hu

Zárva

2017. December 28. - Csütörtök

Vasárnapi airsoft party - airsofthungary.huCSÜTÖRTÖKII AIRSOFT

09:00: Gyülekező
09:45: Kronózás
10:00: Kezdés

2017. December 31. - Vasárnap

Vasárnapi airsoft party - airsofthungary.hu

Zárva

2018. Január 07. - Vasárnap

Vasárnapi airsoft party - airsofthungary.huVASÁRNAPI AIRSOFT
09:00: Gyülekező
09:45: Kronózás
10:00: Kezdés

ELITECOMMANDO

Elitcommando a prémium kategóriás csapatépítő tréning! - airsofthungary.hu

 

NAGYJÁTÉK - SCENARIO

Nagyjáték - Scenario - airsofthungary.hu

OSZTÁLYKIRÁNDULÁS

Osztálykirándulás - airsofthungary.hu

CSAPATÉPÍTŐ TRÉNING

Csapatépítő tréning - airsofthungary.hu

VASÁRNAPI NYÍLTNAPOK

Vasárnapi airsoft nyíltnap

BARÁTSÁGOS MÉRKŐZÉS

Barátságos mérkőzés - airsofthungary.hu